Najava predavanja:

Geotermalne dizalice topline u sustavima grijanja i hlađenja
prof.dr.sc. Vladimir SOLDO, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje

Prezentacija:
Geotermalne dizalice topline – Tehnicki muzej 04-04-2019

U suradnji s voditeljicama županijskih stručnih vijeća učitelja tehničke kulture Grada Zagreba, 4. travnja održano je stručno usavršavanje učiteljica i učitelja tehničke kulture Grada Zagreba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska c. 18.

Tema: Energetika
Početak skupa: u 16 sati
Sudjelovalo je 25 učiteljica i učitelja.

Program stručnog skupa:
1. Obilazak stalnog postava muzeja – Branimir Prgomet, mag. mech. ing.:
– kabinet Nikole Tesle,
– odjel Tranformacija energije i
– odjel Obnovljivi izvori energije
3. Izvanučionička nastava u Tehničkom muzeju, priprema i organizacija – Sanja Kovačević, prof.
2. Geotermalne dizalice topline u sustavima grijanja i hlađenja, prof.dr.sc. Vladimir SOLDO, Sveučilište u Zagrebu,
Fakultet strojarstva i brodogradnje
3. Obilazak Tehničke sobe geotermalne dizalice topline
4. Evaluacija, pitanja i prijedlozi

 Ishodi stručnog usavršavanja:
– upoznati postav i izložbene sadržaje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
– uvrstiti posjete Tehničkom muzeju kao oblik izvanučioničke nastave u tehničkoj kulturi za učenike osnovnih škola
– steći dodatna znanja iz područja iskorištavanja obnovljivih izvora energije, s naglaskom na geotermalnu energiju
– upoznati tehnologiju iskorištavanja geotermalnih izvora na području Republike Hrvatske.

Izvanučionička nastava:

IZVADAK IZ radne verzije Metodičkog priručnika nastavnog predmeta Tehnička kultura za 5 razred

Radna verzija Metodičkog priručnika objavljenog u okviru virtualne učionice

U dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla dočekali su nas g. Prgomet, djelatnik Tehničkog muzeja N. Tesla i naš vodič, te voditeljica ŽSV-a gđa. Kovačević.
Nakon kraćeg pozdravljanja uputili smo se u kabinet Nikole Tesle gdje smo imali priliku čuti predavanje o najvažnijim trenutcima iz Teslonog života, te pogledati i sudjelovati u demonstracijama rada nekih od Teslinih izuma. Bila je to izvrsna prilika da ponovimo i utvdimo znanja o Nikoli Tesli, njegovim izumima, njihovom načinu rada i djelovanja, te važnosti Teslinih izuma za ukupni razvoj tehnike i tehnologije.

Potom smo se uputili na 1.kat TMNT i obišli odjel Obnovljivih izvora energije. Osim što smo vidjeli eksponate vezane uz iskorištavanje obnovljivih izvora energije (nekad i danas), dobili smo uvid u trenutno važeće energetske normative, zakonsku regulativu, te vidjeli primjere materijala i tehnika koje doprinose energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu.

U odjelu Transformacija energije imali smo prilike razgledati i čuti više o strojevima i agregatima, te dobiti uvid u povijesni razvoj strojeva i tehnologija za iskorištavanje energije. Od dolapa kojeg pokreće snaga ljudskih mišića do raketnih motora. Bila je to još jedna prilika da obnovimo svoja znanja o tehničkim tvorevinama koje je čovjek stvorio kako bi iskoristio različite izvore energija.

Po završetku obilaska prof. Kovačević uputila je sudionike o mogućnostima organiziranja izvanučioničke nastave u Tehničkom muzeju N.Tesla.

Nakon kreće stanke i okrijepe, okupili smo se u kino dvorani muzeja, gdje nas je dočekao prof.dr.sc. Vladimir SOLDO s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
G. Soldo pripremio je predavanje na temu “Geotermalne dizalice topline u sustavima grijanja i hlađenja”, te demonstriao sonde koje se koriste za polaganje u tlo. Predavanje nas je detaljnije uvelo u područje iskorištavanja geotermalne energije, čuli smo više o načinima rada raznih tipova geotermalnih sustava, načinima ispitivanja iskoristivosti, mjerenjima i praćenjima rada, te primjere gdje se ovaj sustav već koristi u Republici Hrvatskoj.
Također, saznali smo o projektima u koje su uključene srednje škole u Republici Hrvatskoj, te kako se ti projekti dalje razvijaju.
Posebnu pozornost izazvao je dio predavanja o zakonskoj regulativi, kojom se regulira korištenje obnovljivih izvora u zgradarstvu, te smo raspravljati o tome što će to značiti za postojeće građevinske objekte i kako će se provoditi navedena regulativa u Republici Hrvatskoj. Značajan podatak je bio primjer iz Švedske, prikazan kartom, u kojem se vidi veliki udio geotermalnih dizalica topline.

Po završetku predavanja, nakon što smo dobili odgovore na sva naša pitanja, g. Soldo i g. Prgomet odveli su nas u obilazak izložbenog dijela muzeja u kojem su instalirani dijelovi sustava iskorištavanja geotermalne energije, te smo obišli tehničku sobu geotermalne dizalice topline, postavljenu u dvorštu muzeja.