Mjesto održavanja: Hotel Matija Gubec, Viktora Šipeka 31., Stubičke Toplice
Datum: 10. i 11. studeni 2018.
Organizacija skupa: Sanja Kovačević i Svjetlana Seljanec Savković

Popis potrebnog pribora, alata i opreme – donose polaznici:
Prijenosno računalo i produžni kabel, zaštitna podloga za stol

 • microBit s pripadajućim USB kablom
 • ručna pila za rezanje metala, pribor za ocrtavanje na drvetu i plastici (flomaster 1 mm – crni ili plavi), brusna daščica i brusni papir (60/80), bravarski kutnik, metalno ravnalo, turpija za metal – plosnata gruba, odvijač križni za vijak M5x20, aku – bušilica, drvena podglova za bušenje, stolarska stega (manja), čekić i točkalo, kutomjer, metalni škripac i drveni ulošci za zaštitu materijala u škripcu.
 • pribor za lemljenje i elektroniku: sjekaća kliješta, pinceta, stalak i unimer, lemilica, lem

Napomena:
Stručni skup organizira se u okviru suradnje sa županijskim stručnim vijećima učitelja tehničke kulture Zagreba, te će se potvrde sudjelovanja realizirati putem sustava ettaedu.azoo.hr. Poziv će biti otvoren od 9.11.2018..

Predstavljanje projekta “Generacija Next” – Marija Vonić

OŠ Prečko, OŠ Iver, OŠ Savski Gaj, OŠ Retkovec – škole su čiji su projekti odabrani za sudjelovanje u projektu Generacija Next.
Prikaz projekta, prijave i načina sudjelovanja predstavit će kolegica MarijaVonić iz OŠ Prečko.

Sašij struju iliti strujni krugovi na tekstilu – Bojan Floriani i Svjetlana Seljanec Savković

Bojan Floriani, HZTK i Svjetlana Seljanec S predstavit će nam nove mogućnosti rada s provodljivim koncem i održati demonstracijsku radionicu pod nazivom “Sašij struju”. Dio je to projekata koje HZTK već godinama razvija kao primjere i poticaje učiteljicama i učiteljima za raznovrsne tehničke aktivnosti u školama.

Primjena Raspberry Pi u edukaciji – Željko Krnjajic (HROBOS)

g. Zeljko Krnjajic održat će radionicu uporabe Raspberry Pi-a i mogućnostima implementacije u nastavu Tehničke kulture

Kreativnost kroz nove tehnologije – Silvana Pešut Vitasović, Roberto Vdović (FabLab), Goran Mučnjak, Zdravko Balen (ZARS)

Kreativnost kroz nove tehnologije – program je radionica i suradnji, koji već dvije godne za redom organizira i provodi kolegica Silvana Pesut Vitasović, OŠ Borovje.
Ove godine tema će biti proširena s mogućnostima suradnje s udrugom FabLab i Zagrebačkim radioamaterskim savezom, te ćemo ugostiti g. Roberto Vdović iz udruge FabLab te g. Zdravko Balen, predsjednika ZARS-a.
U moderiranju radionice sudjelovat će Profesor Goran Mučnjak.

Primjer iz nastave: projektni zadatci u tehničkoj kulturi – Valentina Dijačić

Slijedom teme “Projektne nastave” koju smo u obliku radionica, proveli na županijskim stručnim vijećima učitelja tehničke kulture Grada Zagreba – u okviru Škole za život, kolegica Valentina Dijačić, OŠ Retkovec, predstavit će projekte koje već niz godina provodi u nastavi TK.

Uporaba micro:Bita u nastavi tehničke kulture – Davorin Novosel

ProMickro projekt i mogućnosti uporabe microBita u nastavi tehničke kulture, predstavit će g. Davorin Novosel , OŠ Prečko i ambasador IRIM-a, te voditelj stručnih usavršavanja

Obrada materijala u 7.razredu – Marica Antić

S ciljem poticanja UTK Grada Zagreba za aktivnijim pripremanjem sedmaša u kategoriji NMT H-7: obrada materijala, kolegica Marica Antić, OŠ Malešnica održat će radionicu izrade alata za obilježavanje središta.

Kreativnost u izvannastavnim tehničkim aktivnostima – Ksenija Datković

Cilj i sadržaj radionice:

 • Upoznati učitelje tehničke kulture s načinom korištenja građevinskih materijala i plastomera u okviru izvannastavnih aktivnosti ili kroz vođenje klubova mladih tehničara.
 • Prezentirati vježbe koje omogućuju brojne mogućnosti poticanja kreativne mašte kod učenika, te obrazni proces učiniti zabavnijim , uspješnijim i inovativnijim.
 • Kroz izradbu vježbi potaknuti i upoznati učitelje s primjenom principa reciklaže ( kombiniranjem onog što već imamo dolazimo do nećeg novog što ne postoji) i na taj način štititi okoliš .
 • Ukazati na nužnost primjene održivog razvoja koji mora započeti od pojedinca promjenom osobnih vrijednosti ( promjena paradigme od „ ili“ ka „i“) koje se onda prenose na sve segmente života.
 • Izradba uporabnih i ukrasnih predmeta od gipsa , ekspandiranog polistirena, građevinskih ljepila , PET ambalaže koji se mogu koristiti, pokloniti ili prodati te na taj način pripremiti i uvesti učenike u svijet poduzetništva.
 • Prezentirani priručnik “Graditeljstvo” kao izvor ideja i informaicja.

Realizacijom ciljeva radionica utjecati na razivjanje svijesti o važnosti kreativnosti i inovativnosti kod djece, mladih i odraslih.

Modelarska liga u šk.g. 2018./2019.

Za uspješno pripremanje Modelarske lige Grada Zagreba u šk.g. 2018/2019, Svjetlana Seljanec S i Sanja Kovačević prezentirat će plan organizacije i provedbe

Redovna skupština DPTKZ:

 • Izvješće Predsjednice o radu u 2018.
 • Plan i program rada DPTKZ u 2019.,
 • Financijksi plan za 2019.
 • Razno