Dani otvorenih vrata DPTK Zagreba 2022

S ciljem promoviranja tehničkih aktivnosti, razvijanja tehničko-tehnoloških kompetencija djece i mladih, učiteljice i učitelji Tehničke kulture otvorili su vrata svojih radionica i proveli radionice za djecu i mlade.

Voditelji radionica članovi su Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba koji već dugi niz godina ostvaruju izvrsne rezultate sa svojim učenicima na natjecanjima mladih tehničara, informatike, modelarskoj ligi, robotičkim natjecanjima, natjecanjima u prometu i sudjeluju u različitim projektima. Radionice su održane u osnovnim školama Grada Zagreba:

Datum Vrijeme Lokacija Adresa Voditelj Nazvi radionice
2.6.2022. 13:30-15:30 OŠ Marije Jurić Zagorke Štefanovečka cesta 67 Katarina Kedačić Buzina,
Valentina Dijačić
Modelarstvo-izrada uporabnog predmeta
2.6.2022. 12:20 – 14:00 OŠ Julija Klovića Nova cesta 133 Petar Dobrić Robotika za mlade
2.6.2022. 18:00-20:00 OŠ Odra Đačka ul. 5 Marijana Buti Modelarstvo i maketarstvo
3.6.2022. 18:30 – 20:00 OŠ Augusta Šenoe Selska c. 95 Sanja Kovačević Napiši mi to 3D olovkom i pisačem

Programske aktivnosti organizirane su na osnovu poziva Ureda za udruge Republike Hrvatske i prijavljene u kalendar događanja na stranici Udruge.hr

Rezultati:
Broj održanih radionica: 4.
Broj voditelja radionica: 5.
Broj polaznika radionica: 47 učenika od 4. do 8. razreda.
Ukupno vrijeme trajanja svih radionica: 7,5 sati.


mjzVoditeljice: Katarina Kedačić Buzina i Valentina Dijačić

Broj polaznika: 8

U OŠ Marije Jurić Zagorke, 2. lipnja 2022. radionicom iz modelarstva obilježili smo Dane otvorenih vrata Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba.

Cilj radionice je  promoviranje tehničkih aktivnosti, razvijanje tehničko-tehnoloških kompetencija djece i mladih. Radionica se održala u učionici tehničke kulture u vremenu od 13:30 do 15:30. Na radionici je sudjelovalo 8 učenika iz dvije škole, OŠ Marije Jurić Zagorke i OŠ Retkovec.

Učenici su se, nakon kratkog upoznavanja, primili zadatka, te su tijekom 2 sata izrađivali stalak za olovke od šperploče. Pozicije su pilili na modelarskim pilama, brusili brusnim letvicama i na kraju sve strpljivo zalijepili i spojili u cjelinu. Pojedini učenici su uspjeli i estetski poboljšati svoj rad.

Učenicima se jako svidjela radionica, te bi ju rado ponovili i sljedeće školske godine.

Svakako treba istaknuti i posjet učenika koji se nisu prijavili za radionicu, ali su ih otvorena vrata i zvuk pila privukli, te su s interesom pogledali što se izrađuje.

———————————————–

jklVoditelj: Petar Dobrić

Broj polaznika: 11.

ZADACI RADIONICE: Razvijanje tehničkog načina razmišljanja, poticanje i razmjena znanja kroz timski rad, razvijanje tolerancije i uvažavanje drugog mišljenja, povezivanje tehničkih znanstvenih disciplina: strojarstva, elektrotehnike i konstruktorstva.

Osvrt na realizaciju radionice: Rope_Robotičke_konstrukcije

Video

odraVoditeljica: Marijana Buti

Broj polaznika: 20

2.6.2022. od 18.00 – 20.30h u učionici Tehničke kulture u OŠ Odra , održana je radionica za zainteresirane polaznike petih razreda.

Cilj radionice je promoviranje tehničkih aktivnosti, razvijanje tehničko-tehnoloških kompetencija djece i mladih u području maketarstva i modelarstva, te izrade uporabnih predmeta.

U svrhu ostvarenja ciljeva radionice učenici su primjenjivali vještine uporabe (čitanja) tehničke dokumentacije, te izrade tehničke tvorevine prema istoj.

Učenici su izrađivali model akrobata od balze, uz stručno vodstvo voditeljice koja je za radionicu i osmislila ovu tehničku tvorevinu.

Učenici su izrazili želju da se ovakav tip radionice održi i tijekom ljetnih praznika…i da traje duže.

————————————————–

osas Voditeljica: Sanja Kovačević

Broj polaznika; 8.

Kratki osvrt na provedbu radionice:
U učionici Tehničke kulture u OŠ Augusta Šenoe, sastala se skupina učenika od 4. do 8. razreda koji su iskazali interes naučiti više o 3D tehnologiji.

Sadržaj radionice obuhvatio je:

– međusobno upoznavanje učenika i predstavljanje
– uvodni razgovor o 3D tehnologiji
– što je to termoplastičnost i kakva oprema je potrebna za 3D ispis
– kako sigurno koristiti 3D olovku
– kreiranje ideje za svoj model (crtanje, skiciranje)
– izrada modela 3D olovkom
– kako sigurno koristiti rezač za stiropor
– kreiranje ideje za svoj model od stripora
– izrezivanje modela od stiropora.

Na kraju radionice svi polaznici su iskazali veliko zadovoljstvo svojim radovima i aktivnostima u kojima su sudjelovali. Dogovoren je i nastavak radionice u kojem bismo u programu Tinkercad učili izraditi 3D model i ispisati ga na 3D pisaču.