Organizacijski tim:
Sanja Kovačević (voditeljica)
Ivana Sauha
Katarina Cvijanović

Članovi ocjenjivačkog povjerenstva:
Darko Stolac
Ivona Palić
Zdravko Mikinčić

Pripreme, primjeri zadataka, popis opreme i druge korisne poveznice objavljene su na stranici HZTK – pogledajte OVDJE.

Karta za lakši dolazak sudionika:

Organizatori:

IZVJEŠĆE O PROVEDENOM 16. ŽUPANIJSKOM ROBOKUPU GRADA ZAGREBA

  1. Robokup Grada Zagreba održan je 2. ožujka 2023. u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba, a domaćin je bila OŠ Augusta Šenoe. Natjecanje je provedeno u Područnoj školi Pongračevo gdje su sudionici imali izvrsne uvjete za rad i rješavanje zadataka.

Na natjecanju je sudjelovalo 6 ekipa (17 učenika) iz 4 osnovne škole (4 mentora) Grada Zagreba i kroz trosatni rad rješavali su tri zadatka: sastavljanje strujnih krugova, programiranje mikrokontrolera i programiranje robotskog vozila. Zadatke je prema primjerima koje je objavila HZTK, za županijsko natjecanje prilagodila Sanja Kovačević.

Natjecanje je otvorila ravnateljica škole Ivana Sauha, koja je svima poželjela dobrodošlicu i uspješan rad, a osnovne informacije o tijeku natjecanja prisutnima je prezentirala Sanja Kovačević.

Na svečanom otvaranju sudjelovale su kustosice Dječjeg školskog muzeja i njihova voditeljica Katarina Cvijanović. Ukratko su nam predstavile kako je nastao Dječji školski muzej, što je trenutno izloženo i što je u pripremi kao novi izložbeni materijal. Nakon uvodnog predstavljanja sudionici 16. Robokupa obišli su Dječji školski muzej u PŠ Pongračevo, gdje su im kustosice ukratko predstavile izložene eksponate. Učenici, njihovi mentori i članovi ocjenjivačkog povjerenstva s pažnjom su pratili izlaganja a svoje zadovoljstvo viđenim upisali u Knjigu dojmova DŠ muzeja.

Po povratku na radna mjesta Darko Stolac (predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva), Ivona Palić i Zdravko Mikinčić (članovi ocjenjivačkog povjerenstva) uputili su učenike u tijek provedbe natjecanja, vrijeme dostupno za rješavanje i započeli s provedbom 16. Robokupa Grada Zagreba.

Prvi zadatak bio je sastavljanje strujnog kruga, rješavanje problema i evidentiranje funkcionalnosti strujnog kruga. Rezultati 1. zadatka:

NAZIV EKIPE ZADATAK 1(max 10 bodova)
ROPE 10
Kaštelanci 10
Garfield 10
Tratinčice 9
Augustijani 9
Teletabisi 9

 

U drugom zadatku natjecatelji su trebali izraditi elektronički sklop upravljan mikrokontrolerom. Rezultati 2. zadatka:

NAZIV EKIPE ZADATAK 2(max 14 bodova)
Tratinčice 14
Teletabisi 14
Kaštelanci 14
Garfield 10
Augustijani 9
ROPE 5

 

Treći zadatak je bio najsloženiji jer su natjecatelji trebali isprogramirati kretanje robotskog vozila na stazi uz praćenje crte crte, zaobilaženje prepreke, svjetlosnu signalizaciju i povratak na početnu poziciju. Uz vrednovanje pojedinih elemenata zadatka ocjenjivačko povjerenstvo mjerilo je i vrijeme u kojem su robotska vozila izvršila cjeloviti zadatak. Rezultati 3. zadatka:

NAZIV EKIPE ZADATAK 3(max 18 bodova) VRIJEME VOŽNJEU ZADATKU 3
Tratinčice 17 45:30:00
ROPE 14 x
Augustijani 9 x
Teletabisi 4 x
Kaštelanci 2 x
Garfield 2 x

 

Po završetku rješavanja svih zadataka ocjenjivačko povjerenstvo obradilo je sve rezultate, te pristupilo proglašenju službenih rezultata natjecanja:

  1. Mjesto

Ekipa Tratinčice, 40 bodova, OŠ Gustava Krkleca, mentor Josip Jurić

  1. Mjesto

Ekipa Rope, 29 bodova, OŠ Julija Klovića, mentor Petar Dobirć

  1. Mjesto dijele

Ekipa Augustijani, 27 bodova, OŠ Augusta Šenoe, mentorica Sanja Kovačević

Ekipa Teletabisi, 27 bodova, OŠ Gustava Krkleca, mentor Josip Jurić

  1. Mjesto

Ekipa Kaštelanci, 26 bodova, OŠ Jure Kaštelana, mentorica Svjetlana Seljanec Savković

  1. Mjesto

Ekipa Garfield, 22 boda, OŠ Gustava Krkleca, mentor Josip Jurić

 

Uz zahvalu svima na sudjelovanju i odličnom doprinosu uspješnoj provedbi 16. Robokupa Grada Zagreba, Sanja Kovačević objavila je da će ekipa Tratinčice biti prijavljena za Državnu razinu natjecanja.

U Zagrebu, 6. ožujka 2023.


Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Društvom pedagoga tehničke kulture Zagreba i školom domaćinom OŠ Augusta Šenoe.

Natjecateljska ekipa se sastoji od tri učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor.

Prvi Robokup održan je 2008. godine u Zagrebu, a do sada je održano petnaest Robokupa s ciljem popularizacije robotike i tehničke kulture u cjelini. Vizualni identitet Robokupa osmislili su i donirali renomirani dizajneri Bruketa i Žinić.

Ove školske godine organizaciju 16. Robokup – županijskog natjecanja preuzelo je Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba, te vam dostavljamo poziv, poster i suglasnost za roditelje.

Rok za prijavu ekipa: 22. veljače 2023.