MLIGA LOGOHZTK

Bodovna lista 3.kola

BL_ML20182019 3 kolo Zagreb_rang

Zbirna tablica – konačni rezultati

Zbirna tablica rezultata ML 18_19_ukupno

Statistički podatci o provedbi:
statistika ML 18_19

Opisno izvješće: 3.kolo i ukupni rezultati Modelarske lige Grada Zagreba

Modelarsku ligu u Gradu Zagrebu u školskoj godini 2018./2019.  organiziralo je i provelo Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, te ravnateljima osnovnih škola u kojima su se održavala tri kola natjecanja.

Završno, 3.kolo Modelarske lige Zagreba, održano je u OŠ Jure Kaštelana 12.travnja 2019.. Domaćica natjecanja, gđa. Svjetlana Seljanec Savković i ravnatelj škole g. Krešimir Supanc, osigurali su dvije učionice za provedbu natjecanja, te okrijepu za sve sudionike. Na početku natjecanja pozdravili su prisutne i poželjeli im puno uspjeha u radu

Na kolu se natjecalo 20 ekipa iz osnovnih škola.  Kao gost je sudjelovala tročlana ekipa iz OŠ Remete, u okviru priprema za pokretanje modelarske skupine u školi, sljedeće školske godine. Ukupno je na 3.kolu sudjelovalo je 43 učenika u pratnji 11 učitelja tehničke kulture – mentora. Registraciju ekipa i obradu podataka na 3.kolu vodio je g. Davorin Novosel. U radu ocjenjivačkog povjerenstva sudjelovalo je 5 učitelja tehničke kulture. Odgovorna osoba za pripremu i organizaciju bila je gđa. Sanja Kovačević.

Za uspješnu provedbu 3. kola Hrvatska zajednica tehničke kulture osigurala je materijale, lijepila, brusne papire, te pripremila tehničku dokumentaciju sa zadatkom. Kako bi sve ekipe uspješno sudjelovale HZTK je posudila i dodatnih osam strojeva i rezervne stege i pilice. Kao i svih dosadašnjih kola za dostavu i pomoć u organizaciji bio je zadužen g. Hrvoje Vrhovski iz HZTK.

3.kolo Modelarske lige Grada Zagreba

Zadatak 3.kola bila je izrada makete aviona, za kojeg su bile potrebne 3 šperploće formata A4 debljine 3 mm i štapić za roštilj. Avion se sastavljao od 8 pozicija koje je trebalo precizno izrezati i pažljivo sastaviti. Zadatak je naglasio važnost funkcionalnosti kotača i elise makete. Iako malog broja pozicija, zadatak je bio izrazito zahtjevan zbog sitnih nosaća kotača, kotača i elise, pa je dio ekipa imao poteškoća pri izradi, te su trebali nanovo rezati. Tako se dogodilo da pet ekipa nije uspjelo završiti avion u predviđenom vremenu. S druge strane sve ekipe su pokazale visoko razvijene vještine pravilne uporabe alata i strojeva, vještine rada u timu, brige oko organizacije i urednosti radnog mjesta, te primjene mjera zaštite pri radu.

Članovi ocjenjivačkog povjrenstva Marcela Tubikanec, Terezija Šestak, Sada Bašagić i Darko Stolac pod vodstvom predsjednika ocjenjivačkog  povjerenstva Zdravka Mikinčića, pozorno su pratili rad ekipa tijekom natjecanja, a po isteku vremena, pristupili su vrednovanju gotovih radova. Po završetku ocjenjivanja, zbrojeni su bodovi i izrađena je rang lista, te je proglašeno 5 najuspješnijih ekipa 3.kola

 

Rezultati 3.kola:
1.mjesto dijele ekipe:
Psećje mrvice, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja i
Potočnica, OŠ Brestje, mentorica Ksenija Datković

2. mjesto
ekipa Bojleri, OŠ Marije Jurić Zagoerke, mentorica Katarina Kedačić-Buzina

3. mjesto
ekipa Kajza 1, OŠ Kajzerica, mentorica Ines Delač

4. mjesto
ekipa Geppeto, OŠ Brestje, mentorica Ksenija Datković

5. mjesto
ekipa Bormodelari 1, OŠ Borovje, mentorica Silvana Pešut Vitasović

Po objavi rezultata veselju i zadovoljstvu nije bilo kraja, svi su dobili buran pljesak. Nije bilo upita niti žalbi na ostvarene bodove i rezultate. Svim sudionicima podijeljene su zahvalnice za sudjelovanje.

Ukupni rezultati ML Grada Zagreba

Po objavi rezultata 3. Kola, nastupio je trenutak proglašenja ukupnih zbrinih rezultata i proglašenje tri najuspješnije ekipe Modelarske lige Grada Zagreba. G. Novosel je iz tablice ukupnih rezultata proglasio:

  1. mjesto
    ekipa Psećje mrvice, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja
  1. mjesto
    ekipa Geppeto, OŠ Bresjte, mentorica Ksenija Datković
  1. mjesto
    ekipa Potočnica, OŠ Brestje, mentorica Ksenija Datković

Ove ekipe bit će prijavljene kao kandidati za pozivanje na Državnu razinu Modelarske lige, koju će HZTK organizirati od 24. do 26. svibnja 2019. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

U završnici proglašenja, prisutnima se obratila predsjednica DPTKZ, gđa. Sanja Kovačević, kako bi se zahvalila svim natjecateljima, njihovim mentorima, članovima ocjenjivačkih povjerenstava te domaćinima na uspješno provednoj Modelarskoj ligi.

U svojem obraćanju najavila je svećanu dodjela nagrada i priznanja koju će organizirati Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba početkom lipnja 2019. Najavljenom svečanosti Upravni odbor DPTKZ želi nagraditi najuspješnije natjecatelje iz osnovnih škola Grada Zagreba i njihove mentore za izuzetne rezultate ostvarene u modelarskoj ligi, natjecanjima mladih tehničara i sudjelovanju u provedbi programa DPTKZ. Kao dodatni poticaj najavila je da će posebnu nagradu dobiti i najuspješnija ekipa petaša koja je sudjelovala na Modelarskoj ligi: ekipa Cesarići iz OŠ Dobriše Cesarića i njihova mentorica Sonja Pavlić.

Srdačnim pozdravom i pljeskom, završila je Modelarska liga Grada Zagreba u školskoj godini 2018./2019.

U Zagrebu, 12.4.2019.

Izvješće izradila Predsjednica DPTKZ: Sanja Kovačević