U tijeku je izrada virtualne izložbe arhivskih materijala iz rada DPTK Zagreba. Više možete pogledati u rubrici “Iz arhive DPTKZ”

XII. Dani tehničke kulture Grada Zagreba

Manifestacija XII. Dani tehničke kulture Grada Zagreba održana je 14. listopada 2023. u Narodnom sveučilištu Dubrava od 9 do 14 sati.
DPTK Zagreba nastupilo je s izložbom “60. godine rada DPTK Zagreba”.

Cilj izložbe: Obilježavanje 62. godišnjice od osnivačke Skupštine i 60. godišnjice od registracije najstarije strukovne udruge učitelja Tehničke kulture.
Izložbom smo prezentirali dio arhive i djelovanja u području tehničke kulture, uvođenju nastavnog predmeta u osnovne škole, utjecaj i doprinos za pokretanje nacionalnih saveza i zajednica, klubova mladih tehničara. Prezentacija dijela izdanja: udžbenici, priručnici, rječnici, nastavna pomagala i nastavni materijali, uvođenje kurikuluma informatike i robotike u osnovne škole. I poseban naglasak na organizaciju Smotri i Natjecanja mladih tehničara od 1957. do danas, u Gradu Zagrebu.

U prikupljanju arhivskih materijala sudjelovali su:
Maris Miloš, OŠ Mladost,
Marijana Buti, OŠ Brezovica,
Darko Miloknoja, OŠ Cvjetno naselje,
Katarina Kedačić-Buzina, OŠ Marije Jurić Zagorke,
Sanja Kovačević, OŠ Augusta Šenoe.

U pripremanju izložbe i organizaciji sudjelovale su:
Svjetlana Seljanec Savković i Sanja Kovačević.

Kao podrška u postavljanju izložbe i prezentaciji izložaka posjetiteljima uz gore navedene osobe sudjelovale su:
Terezija Šestak i Andrea Eberling Brkljačić.

Zanimljivosti s izložbe:
– Našu izložbu obišao je izaslanik gradonačelnika g. Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. S velikim zadovoljstvom i interesom pratio je naše predstavljanje Udruge i njen značaj za Tehničku kulturu, te izrazio oduševljenje da u tipično “muškom” području tehnike, ima priliku vidjeti veliku zastupljenost učiteljica Tehničke kulture.

– Nagradu tehničke kulture “Oton Kučera” za životno djelo koju dodjeljuje Zagrebačka zajednica tehničke kulture, dobio je dugogodišnji član DPTK Zagreba i bivši tajnik, g. Franjo Pavlović.