Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture organizirao je 12. i 13. listopada 2019. stručni skup “Primjeri dobre prakse” u Ogulinu i Josipdolu

Kao predstavnici Društva sudjelovali su: Marica Antić, Bosa Mrazović, Marica Radoš i Darko Miloknoja. U dijelu programa prezentacije primjera iz nastavne prakse kolegica Antić, održala je prezentaciju “Materijali i zanimanja u graditeljstvu”, a kolega Miloknoja prezentirao je temu “Obrada metala – lopatica”.

Slijedom uspješnog nastupa na izložbi KMT-ova, održanoj u lipnju 2019., HSPTK je prezentirao radove učenika iz OŠ Retkovec, mentorice Valentine Dijačić, te OŠ Malešnica, mentora Ivana Kostanjskog; koji je i osobno sudjelovao na stručnom skupu.

U nastavku objavljujemo fotografije koje su snimile Bosa Mrazović i Marica Antić, te osobne osvrte Marice Radoš i Darka Miloknoje.

Kratki osvrt na “Primjere dobre prakse” HSPTK – Ogulin/Josipdol 2019

Dobro pripremljen i održan stručni skup. Pohvaljujem organizatore i posebno domaćine na iskazanom gostoprimstvu.

Skup pedagoga tehničke kulture kao i svake godine istiće rad društava pedagoga  tehničke kulture. Uglavnom se odnosi na rad izvannastavnih, izvanškolskih aktivnosti i rad KMT-ova. Svega dva do tri izlaganja primjera dobre prakse bili bi upotrebljivi u provođenju redovne nastave.

Možda ne bi bilo loše kada bi se više učitelja tehničke kulture sa svojim dobrim primjerima redovne nastave uključivalo i na taj način omogućilo razmjenu, koja bi obogatila naš nastavni proces.

Posjet HE Lešće je bio iznenađujući jer ipak je nešto novo sagrađeno u povijesti Hrvatske nakon domovinskog rata. Naravno da je poslije sljedilo ali. HE Lešće veći dio godine ne radi, jer nema dovoljno vode. Svakako bi moglo poslužiti za upoznavanje učenika s radom HE.

Posjet Tvornici parketa Bjelin oduševio je prije svega modernim pristupom proizvodnji. Proizvodnja je većim djelom automatizirana, ali na žalost još uvijek ima radnih mjesta koja djeluju zatupljujuće po razvoj i zdravlje  čovjeka.

Moje izlaganje bio je osvrt na rad učitelja tehničke kulture, tj. nestvaranje uvjeta od strane Ministarstva za izvođenje nastave Tehničke kulture (prostor i oprema). Po čemu smo jedinstvena nezaštićena vrsta u našem nastavnom procesu. Odnosno poduzimanje nekih mjera prema onima koji tu nastavu optupljuju neizvođenjem praktičnog rada.  U drugom dijelu svog izlaganja iznio sam primjer pretvaranje  klasične nastave u problemsko istraživačku nastavu.

Osvrt pripremio: Darko Miloknoja

 

Moj osvrt (izvješće)

Krenuli smo u subotu ujutro prema Ogulinu vozeći se kroz prekrasnu prirodu bogatu jesenskim bojama.
Društvo odlično, ceste poluprazne, jutro obećavajuće. Brzo i jednostavno smo stigli do Ogulina. Gostoljubivi domaćini i organizatori strpljivo su čekali da se svi okupimo. Poželjeli su nam dobrodošlicu, okrijepili nas a onda izložili svoje planove glede obilaska okolice.
Prvo smo se odvezli autobusima do HE Lešće koju smo razgledali izvana i iznutra. Jedna moderna HE na Dobri. Šteta samo što nema dovoljno vode pa dva velika generatora miruju a radi samo malo postrojenje koje snabdijeva strujom okolna mjesta. Čak su se i ribe nastanile u blizini. Gostoljubivi stručni voditelj pokazao nam je svaki detalj i strpljivo je odgovarao na naša pitanja. Nakon ručka posjetili smo tvornicu za proizvodnju parketa “Bjelin” u kojoj smo mogli vidjeti kako se na proizvodnoj traci pomoću automatiziranih strojeva trupci režu u daske i letve. Vidjeli smo i tanko izrezane furnire te postupak lijepljenja istih s letvicama da bi se dobile panel ploče. Svaki dio procesa radnici nadgledaju i pravovremeno reagiraju ako nešto krivo krene. Na kraju smo imali priliku pogledati i uzeti uzorke parketa različitih boja. Svidjelo mi se što i odbačeni dijelovi drveta imaju svoju svrhu. Vidjela sam brikete koji se rade od piljevine i ostataka drva.
Obišli smo, uz zanimljive priče voditeljice nadahnute djelima Ivane Brlić Mažuranić, ostale važne dijelove grada kao što su: stari grad Ogulin sa Ivaninom kućom i Zavičajnim muzejom, Đulin ponor, Trg generala Stipetića, mjesnu crkvu i park sa spomenikom kralja Tomislava a vidjeli iz daljine Klek i Klečicu.
Puni dojmova uputili smo se prema Josipdolu udaljenom desetak km južnije. Smjestili smo se u sobe, osvježili i družili uz večeru i dobru glazbu do kasno u noć. Ujutro smo nastavili druženje uz razmjenu informacija važnih za našu struku. Bilo je dobrih primjera iz prakse, prezentiranja radova i novih tehnologija kao i razgovora o problemima koji nas muče. I drugi dan je jako brzo prošao. Jedno lijepo iskustvo i dobro druženje kao i upoznavanje ovog dijela Lijepe naše.

Lijep pozdrav,
Marica Radoš