“Prije 55 godina ili točnije 8. svibnja 1963. godine Društvo nastavnika tehničkog odgoja grada Zagreba (kasnije Udruženje nastavnika, a danas Društvo pedagoga tehničke kulture grada Zagreba) uvedeno je u Službeni registar društva i udruženja građana grada Zagreba u Odjelu unutrašnjih poslova grada Zagreba o čemu postoji pismeno rješenje.
Prema tome od tada službeno neprekidno radi i djeluje ovo naše najveće i najstarije društvo pedagoga tehničke kulture u Hrvatskoj. No, ako pogledamo dokumente, vidjet ćemo da je stvarni rad ovog društva zapravo duži, te da njegov početak seže od ljeta 1961. godine, kada su započele pripreme za njegovo osnivanje. Ili točnije, od početka redovnog rada stručnog aktiva nastavnika tehničkog odgoja grada Zagreba (sastanci svaki mjesec sa stotinjak prisutnih nastavnika).
Prvi takav stručni aktiv održan je u mjesecu rujnu 1960. godine u dvorani Učiteljske škole u Zagrebu (u Klaićeovoj ulici). Tom aktivu prisustvovao je direktor novoosnovanog Zavoda za školstvo grada Zagreba prof. Ante Blaženčić, koji je prisutnim nastavnicima predstavio tada imenovanog savjetnika za tehnički odgoj Josipa Borisa Malinara. Od tada su vođeni redovni zapisnici sastanaka, a knjiga zapisnika sačuvana je do danas. Na sljedećem aktivu u listopadu te godine savjetnik Malinar upoznaje prisutne s osnivanjem Nastavnog centra za tehničko obrazovanje i otvaranje Pomoćnog centra za izvanredni studij tehničkog obrazovanja pri Višom stručnoj pedagoškoj školi (VSPŠ) iz Rijeke u Zagrebu. Pristupa se popisu zainteresiranih i za njih se organiziraju seminari za pripremanje i polaganje kvalifikacionih ispita iz fizike, kemije, matematike i biologije, kao preduvjeta za upis. Ubrzo zatim sastanci stručnog aktiva nastavnika tehničkog odgoja grada Zagreba počeli su se redovito, jedan put mjesečno održavati u velikoj dvorani VIII. eksperimentalne gimnazije (Dobojska bb.), u čijim je prostorima bio smješten novoosnovani Nastavni centar za tehničko obrazovanje.”

citat iz uvoda o radu DPTKZ objavljen u monografiji “40 godina zajedno” Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, autor teksta Josip Boris Malinar

U utorak 26.6.2018. u OŠ Tituša Brezovačkog, održana je svečana dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim učenicima i učiteljima tehničke kulture u osnovim školama Grada Zagreba, za ostvarene rezultate u natjecanjima iz tehničke kulture i doprinosu u realizaciji programa rada DPTKZ u šk.g. 2017./2018..
Svečanost je organizirana kao dio programa obilježavanja 55. godina registriranog rada i djelovanja Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba.

Program:

Otvaranje – uvod – pozdravna riječ predsjednice DPTKZ

Pozdravni govor prisutnih uzvanika i gostiju

PODJELA NAGRADA I PRIZNANJA
– Podjela nagrada i priznanja učenicima za ostvareno 1. mjesto na 60. županijskom natjecanju mladih tehničara Grada Zagreba.
– Podjela priznanja mentorima za rezultate ostvarene na 60. županijskom natjecanju mladih tehničara i  Sigurno u prometu Grada Zagreba, te za volonterski rad u realizaciji programa rada DPTKZ.
– Dodjela nagrada i priznanja učenicima i mentorima za ostvarene rezultate na Modelarskoj ligi Grada Zagreba u šk.godini 2017./2018..
– Dodjela priznanja članovima Društva za volontersko sudjelovanje u pripremama, organizaciji i provedbi ML Grada Zagreba.

Ukupno dodijeljeno:
26 nagrada i priznanja učenicima, te
41 priznanja mentorima/učiteljima tehničke kulture/voditeljima tehničkih aktivnosti