Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba organizator je županijske razine Modelarske lige Grada Zagreba. U školskoj godini 2017./2018. su provedena tri kola natjecanja u suradnji s osnovnim školama koje su izrazile želju da budu domaćini natjecanja.

1.kolo

U utorak 5.prosinca 2017. održano je 1.kolo ML Grada Zagreba u OŠ Cvjetno naselje, Cvjetna cesta 17. Naši domaćini bili su ravnateljica škole gđa. Nataša Batnožić i učitelj tehničke kulture g. Darko Miloknoja.

Na 1.kolu sudjelovale su 33 ekipe (66 učenika) iz 13 osnovnih škola i 1 centra tehničke kulture Grada Zagreba. Učenike je pripremalo 15 mentora. Organizaciju i obradu podataka obavila je predsjednica Društva, gđa. Sanja Kovačević, a u ocjenjivačkom povjerenstvu sudjelovali su: g. Zdravko Mikinčić (predsjednik), gđa. Ines Delač, gđa. Marcela Tubikanec i g. Đula Nađ.

Gđa. Batnožić pozdravila je sve prisutne i otvorila natjecanje. Ekipe su pristupile izradi saonica/stalka za mobitel, prema nacrtima Ivana Rajsza. Materijale, zadatke i dodatne strojeve za rad osigurala je Hrvatska zajednica tehničke kulture, a sve su ekipe sa sobom ponijele ostalu potrebnu opremu za rad.

Ocjenjivačko povjerenstvo pratilo je rad ekipa i brinulo se o pravilnoj provedbi natjecanja, Po isteku vremena natjecanja povjerenstvo je pristupilo vrednovanju gotovih uradaka, te proglasilo rezultate:

1. mjesto: ekipa M-Ria, OŠ M.J.Zagorke, mentorica Katarina Kedačić – Buzina
2. mjesto: ekipa CTK Dubrava, CTK Dubrava, mentor Zdenko Potočki
3. mjesto:  ekipa Kaštelanci I:, OŠ J.Kaštelana, mentorica Svjetlana Seljanec Savković
4. mjesto:  ekipa Lučko1, OŠ Lučko, mentor Ivan Sunko
5. mjesto: ekipa Savski Gaj 3, OŠ Savski Gaj, mentor Tomislav Hadrović.

Posebnost ovogodišnjeg 1.kola Modelarske lige Grada Zagreba je u činjenici da su na natjecanju po prvi puta pristupile četiri škole: OŠ Cvjetno naselje, OŠ Bukovac, OŠ Savski Gaj i OŠ Izidora Kršnjavoga. Nakon duljeg odsustva u Modelarsku ligu vratile su se ekipe iz OŠ Dobriše Cesarića. U komunikaciji s mentorima, zbog promjena u zaduženjima i satnici, te kadrovsih promjena u školama, za prvo kolo se nisu stigli pripremiti svi koji su sudjelovali prethodnih školskih godina. Dio mentora najavio je prijavu ekipa za 2.kolo, te očekujemo još veći broj sudionika.

2.kolo

2.kolo lige održano je u ponedjeljak 5. Veljače 2018. u OŠ Lučko, Puškarićeva 102 u Zagrebačkom naselju Lučko. Sudionike 2.kola dočekali su učitelj tehničke kulture g. Ivan Sunko i ravnatelj škole g. Pavo Šimović, te učinili da naš boravak u OŠ Lučko protekne uspješno, u izvrsnoj radno/natjecateljskoj atmosferi i druženju.

U prijavnom roku za 2.kolo se prijavilo 35 ekipa iz osnovnih škola i centra tehničke kulture Zagreba. Zbog zdravstvenih problema, natjecanju je pristupilo 30 ekipa (60 učenika) iz 12 osnovnih škola. Učenike je pripremalo 12 .mentora. Organizaciju i obradu podataka obavila je gđa. Sanja Kovačević. U ocjenjivačkom povjerenstvu sudjelovali su: Sada Bašagić, Ines Delač, Marcela Tubikanet, Petar Dobrić i Zdravko Mikinčić (predsjednik OP).

Zadatak 2. kola Modelrske lige Grada Zagreba bila je izrada „Stalka za mobitel – spremnika za punjač i kabel“, prema tehničkoj dokumentaciji i nacrtima g. Leona Zakanjia. Stalak se sastoji od dva pokretna dijela koji su spojeni štapićem koji omogućuje zatvaranje i otvaranje stalka. U zadanom vremenu od tri sata sve ekipe u izvršile zadatak s većim ili manjim uspjehom.

Materijale, zadatke i dodatne strojeve za rad osigurala je Hrvatska zajednica tehničke kulture, a DPTKZ osiguralo je dodatnu opremu. Sve ekipe su došle pripremljene s osnovnim alatima i priborima za modelarstvo, te je najtecanje proteklo bez poteškoća i na zadovoljstvo svih sudionika.

Ocjenjivačko povjerenstvo pratilo je rad ekipa i brinulo se o pravilnoj provedbi natjecanja. Po isteku vremena natjecanja povjerenstvo je pristupilo vrednovanju gotovih uradaka, te proglasilo rezultate:

1. mjesto: ekipa Savski Gaj1, OŠ Savski Gaj, mentor Tomislav Hadrović
2. mjesto: ekipa Super tim Bukovac, OŠ Bukovac, mentor Filip Lovrić
3. mjesto: ekipa Žnj, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja
4. mjesto: ekipa Lučko 2, OŠ Lučko, mentor Ivan Sunko
5. mjesto: ekipa Psići123, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja.

Nakon proglašenja najuspješnijih ekipa, organizatori su najavili 3.kolo koje će se održati u OŠ M.J. Zagorke, u Dubravi, 27.4.2018. te zahvalili svim natjecateljima, njihovim mentorima i domaćinima na uloženom trudu, marljivosti i predanosti u radu, te im poželjeli uspjeh u daljnjem učenju i radu.

3.kolo

3.kolo lige održano je u petak 27.4.20018. u OŠ Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka 67 u Zagrebačkoj Dubravi. Sudionike 3.kola dočekali su učiteljica tehničke kulture gđa. Katarina Kedačić Buzina i ravnatelj škole g. Željko Kelava. Naši domaćini osigurali su sve uvjete da se završno kolo Modelarke lige Grada Zagreba uspješno provede.

Natjecanju je pristupila 31 ekipa (62 učenika) između kojih je nastupila i jedna ekipa učenika s teškoćama iz OŠ Cvjetno naselje. U pripremi i pranji učenika sudjelovalo je 14 mentora iz 13 osnovnih škola i 1 centra tehničke kulture Grada Zagreba.

Pripreme i organizaciju, te obradu podataka vodila je Sanja Kovačević. Ocjenjivačko povjerenstvo 3.kola vodio je g. Dragan Vlajinić, a članovi su bili: Tereza Šestak, Sada Bašagić, Marcela Tubikanec i Zdravko Mikinčić.

Na 3. Kolu natjecatelji su imali zadatak izraditi „Stolni organizator“, prama tehničkoj dokumentaciji i nacrtima g. Leona Zakanjia, za kojeg su natjecatelji trebali precizno izrezati i obraditi 10 pozicija, uredno ih sastaviti, ispitati funkcionalnost i izraditi dodatne dijelove za poboljšanje estetskog izgleda ili poboljšanje funkcionalnosti.

Ocjenjivačko povjerenstvo pratilo je rad ekipa i brinulo se o pravilnoj provedbi natjecanja. Po isteku vremena natjecanja povjerenstvo je pristupilo vrednovanju gotovih uradaka, te proglasilo rezultate:

1.mjesto: ekipa CTK Dubrava, ZZTK, mentor: Zdenko Potočki
2.mjesto: ekipa Savski Gaj1, OŠ Savski Gaj, mentor Tomislav Hadrović
3.mjesto: ekipa Lučko 2, OŠ Lučko, mentor Ivan Sunko
4.mjesto: ekipa Kaštelanci I., OŠ Jure Kaštelana, mentorica Svjetlana Seljanec Savković
5.mjesto: ekipa Kajza 1, OŠ Kajzerica, mentorica Ines Delač.

Nakon proglašenja najuspješnijih ekipa, ocjenjivačko povjerenstvo zbrojilo je bodove i rangove ekipa sa sva tri održana kola te proglasilo ukupne pobjednike županijskog natjecanja Modelarske lige Grada Zagreba u šk.godini 2017./2018., čiji će rezultati biti prijavljeni Državnom povjerenstvu za pozivanje na Državnu razinu natjecanja, koja će se održati krajem svibnja 2018. u NCTK Kraljevica.

IZVJEŠĆE O PROVEDBI MODELARSKE LIGE GRADA ZAGREBA U ŠK.G. 2017./2018.

Priprema, organizacija i provedba Modelarske lige Grada Zagreba: Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba.

Odgovorna osoba: Sanja Kovačević, predsjednica DPTKZ

Suradnja pri realizaciji natjecanja: Hrvatska zajednica tehničke kulture, osnovne škole Grada Zagreba, mentori volonteri/članovi DPTKZ

Broj održanih kola: 3

Statistički podatci:

1.kolo 2.kolo 3.kolo Ukupno
Datum održavanja 5.12.2017. 5.2.2018. 27.4.2018.
Mjesto OŠ Cvjetno naseljeCvjetna cesta 17Zagreb OŠ LučkoPuškarićeva 102Zagreb – Lučko OŠ Marije Jurić ZagorkeŠtefanovečka 67Zagreb – Dubrava 3
Domaćin Darko Miloknoja, učitelj TKNataša Batnožić, ravnateljica Ivan Sunko, učitelj TKPavo Šimović, ravnatelj Katarina Kedačić-Buzina, učiteljica TKŽeljko Kelava, ravnatelj 6
Registracija ekipa Sanja Kovačević Sanja Kovačević Dragan Vlajinić 3
Ocjenjivačka povjerenstva Đula Nađ, Zdravko Mikinčić, Ines Delač, Marcela Tubikanec Zdravko Mikinčić, Ines Delač, Sada Bašagić, Marcela Tubikanec i Petar Dobrić Zdravko Mikinčić, Sada Bašagić, Marcela Tubikanec, Terezija Šestak i Dragan Vlajinić 14
Broj ekipa 33 30 31 94
Broj učenika 66 60 62 188
Broj učenika s teškoćama u razvoju 0 0 1 1
Ukupan broj mentora 15 12 14 41
Ukupan broj škola 13 12 13 38
Ukupno udruga 1 0 1 2

 

Rezultati Modelarske lige Grada Zagreba:

 1. mjesto: ekipa Savski Gaj1, OŠ Savski Gaj, mentor Tomislav Hadrović
 2. mjesto dijele ekipe:
  Lučko 2, OŠ Lučko, mentor Ivan Sunko
  Kaštelanci I., OŠ Jure Kaštelana, mentorica Svjetlana Seljanec Savković
  ekipa M-Ria, OŠ Marije Jurić Zagorke, mentorica Katarina Kedačić-Buzina
 3. ekipa CTK Dubrava, ZZTK, mentor: Zdenko Potočki

Ekipa učenika s teškoćama:
1.mjesto: ekipa Majstori drva, OŠ Cvjetno Naselje, mentor Darko Miloknoja

Prijedlog Županijskog oraganizacijskog i ocjenjivačkog povjerenstva za pozivanje na Državnu razinu natjecanja Modelarske lige 2018.:

 1. mjesto: ekipa Savski Gaj1, OŠ Savski Gaj, mentor Tomislav Hadrović,
 2. mjesto: ekipa M-Ria, OŠ Marije Jurić Zagorke, mentorica Katarina Kedačić-Buzina.

Ekipa učenika s teškoćama: Majstori drva, OŠ Cvjetno Naselje.

 

Analiza:
Pozitivni aspekti provedbe aktivnosti iz područja modelarstva u Gradu Zagrebu:

 • povećanje broja ekipa osnovnih škola i udruga Grada Zagreba koje na modelarskoj ligi sudjeluju
 • uspješna suradnja s tri osnovne škole na organizaciji i domaćinstvu za provedbu kola ML Grada Zagreba
 • posudba i održavanje strojeva UNIMAT mentorima u osnovnim školama (10 strojeva u najmu od HZTK i 2 stroja u vlastništvu DPTKZ)
 • održavanje radionice „Modelarstvo – održavanje strojeva UNIMAT i primjeri iz prakse“ koju su za 32 učitelja tehničke kulture Grada Zagreba održali Damir Ereš, Leon Zakanji , na godišnjem stručnom skupu DPTKZ u Stubičkim toplicama, 25.11.2017.
 • održavanje radionice modelarstva u OŠ Petra Hektorovića,Stari Grad na otoku Hvaru od 3. do 6. Travnja 2018., na kojoj su sudjelvali učenici iz OŠ J.Kaštelana i OŠ Vrbani u pratnji mentorica Svjetlane Seljanec Savković i Sanje Zdilar Dakić. Voditelj aktivnsoti bio je dopredsjednik DPTKZ, Đula Nađ. Financijske troškove navedene aktivnosti podmirilo je Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba uz pomoć sponzora.

Negativni aspekti provedbe aktivnosti iz područja modelarstva:

 • potreba da se za svako kolo modelarske lige od HZTK traže dodatni strojevi (od 8 do 12 komada) – nedovojno strojeva UNIMAT koje Društvo može posuditi za rad modelaskih skupina u OŠ Grada Zagreba
 • neadekvatni materijal kojeg je dostavljala HZTK: šperploče neodgovarajuće debljine i kvalitete (čvorovi u drvu, debljine, svinutost ploča i sl.), neispravni dodatni strojevi za provedbu natjecanja, neprecizna tehnička dokumentacija, npr. promjeri štapića koji ne odgovaraju na tehničkoj dokumentaciji navedenim promjerima svrdala i slično
 • nemogućnost ostvarivanja dodatne financijske potpore.

Prijedlozi za poboljšanje provedbe Modelarske lige u Gradu Zagrebu:

Upravni odbor DPTKZ razmatra mogućnost da se u šk.godini 2018./2019. promjeni koncept provedbe ML Grada Zagreba. Novim konceptom/organizacijom omogućilo bi se sudjelovanje većeg broja učenika/ekipa, povečao broj osnovnih škola i klubova/udruga koje sudjeluju.
Za realizaciju navedenog Upravni odbor DPTKZ je zaključio da su nam nužno potrebni dodatni UNIMAT strojevi – najmanje 10 kompleta, dodatna financijska sredstva za kupnju materijala, provedbu dodatnih radionica za učitelje/mentore te za kupnju nagrada najuspješnijih ekipa.

Za realizaciju navedenog Upravni odbor DPTKZ, će se obratiti ZZTK, HSPTK i HZTK sa zamolbom za dodatne potpore.
Također će se početkom šk.g. 2018/19. održati radni sastanak sa svim zainteresiranim učiteljima i mentorima.

U Zagrebu, 12.5.2018.
Izvješće izradila: Sanja Kovačević, Predsjednica DPTKZ