Maker Faire Zagreb 2021

Dugogodišnju suradnju učiteljica i učitelja Tehničke kulture i udruge Fablab Zagreb nastavili smo sudjelovanjem na ovogodišnjoj manifestaciji Maker Faire Zagreb 2021. Manifestacija je dio Maker Faire festivala koji se održavaju širom Europe s ciljem promoviranja kreativnosti, novih tehnologija i inovativnosti, te kao motivacija i inspiracija za ostvarivanje novih kreativnih ideja Makera svih uzrasta.

Maker Faire Zagreb 2021. održan je 2. i 3. listopada na Europskom trgu u Zagrebu i jako smo zadovoljni da je DPTK Zagreba imalo priliku sudjelovati sa svojim izložbenim prostorom.

Pripreme

Radni sastanak organizacijskog tima održan je putem videopoziva 29.9.2021. godine, na kojem smo dogovorili pojedinačne zadatke i organizaciju nastupa na manifestaciji Maker Faire Zagreb 2021.

Naziv izložbenog prostora: Kreativni tehničari

Cilj: Prezentirati odgojno-obrazovni rad u Tehničkoj kulturi usmjeren na razvijanje praktičnih vještina, znanja i inovativnosti učenika u osnovnim školama grada Zagreba.

Opis izložbe: predstavljanje radova učenika koji su na natjecanjima, smotrama, izložbama i u projektima u šk. godini 2020./2021. ostvarili izvrsne rezultate. Za interakciju s posjetiteljima postaviti izloške koji omogućuju provjeru spretnosti ruku (također radovi učenika).

Članovi organizacijskog tima: Filip Lovrić, Davorin Novosel, Maja Mačinko, Valentina Dijačić, Darko Miloknoja, Svjetlana Seljanec Savković, Katarina Kedačić Buzina i Sanja Kovačević.

Zadaci:
Priprema izložaka: Filip Lovrić, Maja Mačinko, Valentina Dijačić, Katarina Kedačić Buzina i Sanja Kovačević.
Postavljanje izložbenog prostora, prijevoz radova: Svjetlana Seljanec Savković, Davorin Novosel i Sanja Kovačević.
Dežurstva za vrijeme događanja: Maja Mačinko, Katarina Kedačić Buzina, Darko Miloknoja, Valentina Dijačić i Sanja Kovačević.

Izvješće

Sudjelovanje i izložbeni prostor polučili su veliki interes posjetitelja, a povratne informacije koje smo dobili možemo svrstati u nekoliko kategorija:

– divljenje i čestitke na izvrsnim i kreativnim radovima učenika,
– svi su rado zaigrali igre spretnosti. Pojedine obitelji zadržale su se sve dok svi nisu uspješno riješili zadatak: zaigrali mini golf, proveli žicu bez dodira, otkrili širfu na sef kutiji,
– stariji posjetitelji evocirali su uspomene na svoju nastavu Tehničke kulture, te se s nostalgijom prisjetili velikog broja centara tehničke kulture koji su cjelodnevno bili otvoreni za javnost i okupljali brojnu djecu i mlade,
– susreli smo Makere izlagače i s veseljem se pozdravili s mladim Makerima koji su na festivalu izložili svoje radove, a svoj put u svijet Makera započeli upravo u nastavnim aktivnostima Tehničke kulture u osnovnim školama,
– dio posjetitelja izrazio je nezadovoljstvo malim brojem sati nastave Tehničke kulture, a pogotovo činjenicom da u pojedinim osnovnim školama ne postoje izvannastavne tehničke aktivnosti,
– dio posjetitelja tražio je informacije gdje u Zagrebu mogu uključiti djecu i mlade u tehničke radionice.

Za vrijeme trajanja festivala do nas su došli novinari Radio Sljemena i Hrvatskog radia, te smo dali kratke izjave o događanju i našem sudjelovanju na festivalu.

Zaključak

Sudjelovanjem na Maker Faire Zagreb 2021 dobili smo izvrsne povratne informacije posjetitelja, ostalih izlagača i organizatora o važnosti predmeta Tehnička kultura i razvijanju tehničkih vještina kod djece i mladih. Iskustvo sudjelovanja pomoći će nam da u program za 2022. uvrstimo nove sadržaje, usmjerene na rad s djecom, mladima i odraslima.