Organizacijski odbor (abecedno):

Marica Antić,
Sada Bašagić,
Ksenija Datković,
Valentina Dijačić,
Katarina Kedačić-Buzina,
Sanja Kovačević,
Goran Mučnjak,
Silvana Pešut Vitasović i
Roman Rubčić.

Suradnici:
Tanja Bregeš Frkanec , OŠ Borovje
Krešimir Čanić, STEAM Hrvatska
Roberto Vdović, FabLab
Mario Zrna, Tehnički muzej N.Tesla

Maker Faire Zagreb, 12. i 13. listopada 2019., Tehnički muzej Nikola Tesla

Dugogodišnja suradnja DPTK Zagreba s udrugom FabLab, ove se godine nastavila nastupom Društva na Maker Faire Zagreb, međunarodnoj manifestaciji inovativnih, kreativnih i poduzetničkih projekata, zanata i tehnologija, koja je održana u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 12. i 13.listopada 2019..

Na dva izložbena prostora članovi Društva i suradnici, pripremili su i prezentirali inovativna tehnička rješenja koje koristimo u nastavi Tehničke kulture i/ili u izvannastavnim tehničkim aktivnostima:

  • „Kreativni tehničari“ – izložba radova učenika i nastavnih pomagala koje su izradili učitelji tehničke kulture
  • „Ceker pun glagoljice“ – radionica uporabe vinil rezača i termo-transfer na tkaninu
  • “Jesen u Zagrebu” – radionica uporabe vinil rezača i termo-transfer na tkaninu
  • „Napiši mi to, 3D olovkom“ – radionica uporabe 3D olovke

U provedbi radionica i izložbe sudjelovali su i učenici iz OŠ Borovje, OŠ Malešnica, OŠ M.J. Zagorke i OŠ A.Šenoe iz Zagreba, ukupno njih 22.
Učenici su aktivno sudjelovali u provedbi radionica, komunikaciji s posjetiteljima, prezntiraju izloženih radova i svojim angažmanom uvelike doprinjeli uspješnosti provedbe predstavljenih sadržaja.

Svim sudionicima, učenicima i učiteljima od srca zahvaljujemo na sudjelovanju i doprinosu u prezentaciji Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba, te promociji tehničkih aktivnosti u nastavi Tehničke kulture u osnovnim školama Grada Zagreba.

Kreativni tehničari – izložba

Na izložbenom prostoru prezentirani su radovi učenika iz OŠ Brestje, OŠ Malešnica, OŠ Iver i OŠ Borovje.

Svoje radove i nastavna pomagala koje koriste u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u Tehničkoj kulturi prezentirali su:
Ksenija Datković, Valentina Dijačić, Sanja Kovačević, Silvana Pešut Vitasović i Roman Rubčić.

Sadržajna priprema, organizacija i osmišljavanje izložbe: Sanja Kovačević

 

“Napiši mi to, 3D olovkom” – radionica

Tehnologija 3D ispisa se sa 3D pisaća proširila i na korištenje 3D olovaka. Posjetiteljima Maker Fairea Zagreb, predstavljene su mogućnosti uporabe 3D olovke za razvijanje fine motorike ruku djece i mladih, upoznavanje svojstva termoplastičnosti materijala i kreativno izražavanje izradom 3D modela.
Radionije je polučila izraziti interes posjetitelja, te je tijekom dva dana 3D pisalo oko 120 osoba (od 4 do 74. godine starosti).

U vođenju radionice za posjetitelje sudjelovali su: Sada Bašagić, Ksenija Datković, Valentina Dijačić, Katarina Kedačić-Buzina i Sanja Kovačević.

Oprema za provedbu radionice financirana je iz programskih sredstava Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, za provedbu aktivnosti Društava pedagoga tehničke kulture za 2019. godinu. Radionicu osmislila, pripremila i vodila: Sanja Kovačević

 

Radionice uporabe vinil rezača i termo-transfer na tkaninu „Ceker pun glagoljice“ i “Jesen u Zagrebu”

Sadržajna i materijalna priprema: osmišljavnje, organizacija i provedba radionica: Silvana Pešut Vitasović, OŠ Borovje i Goran Mučnjak, OŠ D.Cesarića

Tijekom održavanja Maker Faire Zagreb, izrađeno je oko 70 tekstilnih torbi s motivima glagoljice i jesenskim motivima za posjetitelje manifestacije.

Svesrdnu pomoć u provedbi radionica i doprinos realizaciji dala je i kolegica Tanja Bregeš Frkanec , te 14 učenika iz OŠ Borovje.