Broj sudionika:
13 učitelja
30 učenika od 5. do 8. r.
8 ravnatelja osnovnih i srednjih škola
4 voditelja radionica

Sudjelovali smo na III. Međunarodnom kampu tehničkih vještina

UVOD

Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba nastavilo je provedbu programa regionalne suradnje s osnovnim i srednjim školama u regiji, organiziranjem i provedbom III. Međunarodnog kampa tehničkih vještina.

III. Međunarodni kamp tehničkih vještina održan je u OŠ Matije Gupca, Tavankut, Republika Srbija od 4. do 6. travnja 2024.. U programu III. Međunarodnog kampa održane su radionice i predavanje za učitelje, s temama vezanim uz provedbu kurikuluma nastavnih predmeta Tehnička kulture i Tehnika i tehnologija u osnovnim školama.  Za učenike su održane dvije praktične radionice iz područja obrade materijala i izrada uporabnog predmeta.

IZVJEŠĆE

Na osnovi potpisanog sporazuma o suradnji Saveza udruga pedagoga tehničke kulture grada Zagreba i Osnovne škole Matija Gubec od 4. do 6. travnja 2024. godine u Donjem Tavankutu održan je III. međunarodni kamp tehničkih vještina.

Kamp je otvorila ravnateljica Osnovne škole “Matija Gubec”, gospođa Stanislava Stantić Pršić, uz prisustvo gospodina Slavka Bečeka, potpredsjednika Hrvatskoga nacionalnog vijeća, predsjednice Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba Valentine Dijačić, univ. spec.oecoing., dopredsjednika Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba Petra Dobrića, prof. i tajnice Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba, Svjetlane Seljanec Savković, mag. educ. polytech. et inf..

Nakon otvorenja III. međunarodnog kampa tehničkih vještina održana je radionica “Praktična primjena elektronike” za učitelje Tehnike i tehnologije. Radionicu su vodili Petar Dobrić, prof. i Svjetlana Seljanec Savković, mag. educ. polytech. et inf.. Osim radionice prisutni učitelji poslušali su predavanje „Organizacija nastave i izvannastavnih aktivnosti u Tehničkoj kulture u osnovnim školama Republike Hrvatske“. Nakon radionica i predavanja održan je okrugli stol na kojem su prisutni imali priliku iskazati svoja mišljenja, razmijeniti ideje, raspravljati o poteškoćama provedbe kurikuluma kao i o svim dobrobitima koje učenici ostvaruju realizacijom kurikuluma tehničke kulture/tehnike i tehnologije.

U petak, drugi dan III. međunarodnog kampa tehničkih vještina održana je radionica iz modelarstva za učenike. Učenici su izrađivali uporabni predmet “Sef kutija”. Radionicu je pohađalo 14 učenika 5. i 6. razreda, a vodile su ju Valentina Dijačić, univ. spec.oecoing.,i Svjetlana Seljanec Savković, mag. educ. polytech. et inf.. Nakon uspješno završenog rada učenici su dobili priznanje za svoj trud.

Završna radionica III. međunarodnog kampa tehničkih vještina bila je radionica iz strojarstva – izrada stolne svjetiljke. Naš domaćin profesor Tehničkog i informatičkog odgoja Branko Stantić aktivno se uključio u njenu realizaciju ugradivši poneku inovaciju. Radionicu je s profesorom Stantićem vodila univ. spec. oecoing. Valentina Dijačić.

Svemu lijepom brzo dođe kraj tako i našem druženju u Tavankutu, koje je zaključeno zajedničkim sastankom i neformalnim druženjem na kojem su se okupili ravnatelji osnovnih i srednjih škola. Tijekom sastanka dogovorene su buduće aktivnosti u provedbi programa Regionalne suradnje koje će se provoditi tijekom 2024. g.

ZAKLJUČAK

SUPTK Zagreba i OŠ Matije Gupca uspješno su pripremili i proveli III. Međunarodni kamp tehničkih vještina od 4. do 6. travnja 2024. u Donjem Tavankutu, kao trodnevno događanje za učenike i učitelje.

Ostvareni su svi postavljeni ciljevi, a polaznici i organizatori iskazali su visoke ocjene kvalitete provedenih tema, sadržaja i radionica.

Posebno su istaknute sve dobrobiti za ovakav oblik regionalne suradnje, te je zaključeno da je nužno nastaviti aktivnosti na razmijeni iskustava, stručno-metodičkih radionica i predavanja te nadasve razvijanje tehničko-tehnoloških kompetencija učenika, suradnje, vještina i znanja kod djece i mladih.

U Zagrebu 9. travnja 2024.
Izvješće sastavila: Svjetlana Seljanec Savković