23. i 24. studenoga 2019. u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba održalo je svoj godišnji stručni skup “Primjeri dobre prakse 2019″.

Ovogodišnji dvodnevni stručni skup obilovao je raznovrsnim predavanjima, radionicama i razmjeni primjera iz nastavne prakse, koje je pripremalo više 17 predavača/voditelja.
Posebnost ovog skupa bila je sudjelovanje kolegica gđe. Mirjane Vasiljević i gđe. Marine Petrović iz OŠ E.Ostojić, Požega, R.Srbija, čija je škola uključena u projekt “Međunarodna škola tehničkih aktivnosti”, a kojeg je pokrenuo Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba. uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Posebni značaj i važnost rada DPTK Zagreba, svojim dolaskom i sudjelovanjem izrazili su:

g. Damir Tomić, predsjednik HZTK,
gđa. Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK,
g. Ivan Jurić, dopredsjednik HZTK, predsjednik SUPTK Zagreba,
g. Hrvoje Nekić, pomoćnik glavne tajnice za plan, analizu i reviziju
g. Mato Šimunović, predsjednik HSPTK

Na stručnom skupu sudjelovalo je 39 učiteljica i učitelja tehničke kulture Grada Zagreba, što je do sada najveći broj sudionika od 2014..

Zahvaljujemo se svima na dolasku, doprinosu, druženju i uspješnom sudjelovanju!

Redovna Skupština DPTK Zagreba

24.11.2019., nakon završetka stručnog skupa, održana je redovna Skupština DPKT Zagreba na kojoj je sudjelovalo 27 članova Društva.

Dnevni red, dokumente i zapisnik s održane Skupštine pročitajte u modulu “Dokumenti DPTKZ”.

Predavanja (abecednim redom):

Automatizirani ekološki uzgoj pilića – od ideje do funkcionalnog proizvoda

Prikaz razvoja projekta “Automatizirani ekološki uzgoj pilića”: od ideje, razrade funkcionalnosti, izrade prvog modela, dorade, izrade konačnog proizvoda, postavljanja u funkcionalnost, te pregleda raznih natječaja, smotri, prezentacija i izložbi projekata na kojoj su učenici sudjelovali s tim radom.
U radu su sadržane razna područja tehničke kulture: elektronika, automatika, modelarstvo, konstrukcije, graditeljstvo, obrada metala, tehnološki i radni proces, ekologija, itd…

Roman Rubčić

Energetski sajam

Godinama I. OŠ Dugave sudjeluje na Energetskom sajmu u koji se održava u svibnju kao manifestacija Grada Zagreba. Prkaz sudjelovanja s izložbom učeničkih radova na temu energetika – ekologija. Uz ostale radove petaši su izlagali svoje dizajnirane vjetrenjače. Prezentacija prikazuje kako su se učenici pripremali i sudjelovali, na opće zadovoljstvo organizatora i posjetitelj sajma.

Marcela Tubikanec

Ja, poduzetnik

Prezentacija tehničke tvorevine prijavljene na emisiju Školskog sata, izvješće sa Inove-mladi i Inova-Budi uzor. Zaštita dizajna i intelektualnog vlasništva. Izrada holograma.

Ksenija Datković

Model pružnog prijelaza

Izradjen je model pružnog prijelaza kakav se nalazi u blizini skole. Model se sastoji od programskog dijela (Arduino) i modelarskog dijela koji smo izradili u sklopu radionice modelarstva. Model je kreiran kao rezultat suradnje u projektu Generacija Next.

Tomislav Hadrović
Modelarska liga u šk.godini 2019./2020. Plan organizacije i provedbe Modelarske lige u šk.godini 2019./2020.Posudba i održavanje opreme za modelarstvo. Kako pripremati učenike? Kako vam DPTK Zagreba može pomoći u pripremanju učenika? Svjetlana Seljanec SavkovićSanja Kovačević

Organizacija nastave TiT u osnovnim školama Republike Srbije

Prezentacija nastavnog plana I programa TiT-a u OŠ Republike Srbije. Organizacija nastavnog rada. Udžbenici I literatura za učenike.

Mirjana Vasiljević

Marina Petrović

Praktične vježbe u nastavi tehničke kulture

Primjeri izrade raznih pomagala u nastavi tehničke kulture za sve razrede od 5. – 8. razreda. Izradom pomagala u nastavi učenici će ocrtavati, bušiti i savijati plastiku (plexiglas), lijepiti, skidati izolaciju, lemiti i sl.

Dragica Kolundžić

Problemsko istraživačka nastava i uporaba IKT-a u nastavi Tehničke kulture

Primjer iz nastavnog rada kako izraditi tehničku tvorevinu prilagođenu problemsko – istraživačkoj nastavi, te primjer iz prakse uporabe web aplikacija za stvaranje digitalnih obrazovnih sadržaja iz područja prometa.

Darko Miloknoja

Projekti i smotre

Osvrt na sudjelovanje u projektu Generacija Next: iskustva te poveznica na bodovanje sudjelovanja u projektima, smotrama i izložbama za napredovanje.

Valentina Dijačić
Radionice (abecednim redom):

Elementarna robotika

Radionica robotike omogućit će upoznavanje s edukativnim robotom koji je jednostavan za sastavljanje i učenje osnova robotike. Pokretanje elektromotora i rad sa senzorima za otkrivanje prepreke ili praćenje crte uz svjetlosnu i zvučnu signalizaciju je odličan uvod u svijet robotike i programiranja. Primjena na satovima tehničke kulture, informatike i na izvannastavnim aktivnostima.

Petar DobrićJosip Jurić

Napiši mi to, 3D olovkom

Tehnologija 3D ispisa se sa 3D pisaća proširila i na korištenje 3D olovaka. Istraživala sam mogućnosti uporabe 3D olovke u radu s djecom i mladima, te predstavljam ideju o uvrštavanju crtanja 3D olovkom u nastavu Tehničke kulture.

Sanja Kovačević

STEM interaktivne radionice:

  1. Elektroničke konstrukcije
  2. Područje Radiokomunikacije i 61.Natjecanje mladih tehničara

  3. Programiranje i konstrukcije s BBC microbitom

Napredne elektroničke konstrukcije
Prikaz sudjelovanja na NMT u području radiokomunikacije
Programiranje i konstrukije s BBC microbitom.

  1. Krunoslav Horvatić, ZARS
  2. Ivica Vrbanović i Emir Mahmutović,  RK Hrvatska flora i fauna
  3. Silvana Pešut Vitasović i Goran Mučnjak