Sudionici:
19 polaznika
3 predavačice
4 člana udruga, partnera u projektu BIOPLAnet.
Ukupno 26 sudionika.

STEM radionica: biomaterijali

U suradnji s voditeljima Županijskih stručnih vijeća učitelja tehničke kulture Grada Zagreb 20. prosinca 2023. s početkom u 9 sati u OŠ A. Šenoe, održan je interdisciplinarni stručni skup. Na stručnom skupu sudjelovalo je 19 učiteljica i učitelja iz osnovnih škola Grad Zagreba i Zagrebačke županije, koji izvode nastavu Tehničke kulture, Biologije i Kemije. Naglasak stručnog usavršavanje je na upoznavanju s novim tehnologijama i mogućnostima primjene novih tehnologija u nastavnom i izvannastavnom radu s djecom i mladima.

Organizacija stručnog skupa ostvarena je uz potporu Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija iz Zagreba,  te partnerskom udrugom FabLab Zagreb, kao dio aktivnosti u provedbi projekta BIOPLAnet.

Teme i predavači:

  1. Transfodizajn, kombinacija termina transformacija i dizajn – Nada Tozija, TransfoLAB BCN, Barcelona

Transformacija kroz dizajn (ljudi, životni i radni prostor, životni stilovi, savjest/svijest, politike, urbana naselja i dr.). Tijekom prezentacije bit će riječi o provedenim i aktualnim projektima TransfoLAB-a BCN kao i konkretnim primjerima navedenih tema.

2. Biomaterijali i kreativno oblikovanje – Helena Schultheis Edgeler, Izv.prof.art, Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet

Izrada i uporaba biomaterijala, te primjeri kreativnog oblikovanja studenata Tekstilno.tehnološkog fakulteta. Mogućnosti primjene i primjeri recepata za proizvodnju biomaterijala.

– predstavljanje primjera rješavanja zadatka – Kiara Gati, studentica TTF, 3 godina

3. Stvaranje dizajna kroz transformaciju (ostaci/otpad, odbačeni predmeti, odbačeni biomaterijali, građevinski otpad i dr.) – Roberto Vdović (FabLab),  Zrinka Valetić (Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija Zagreb), Sanja Kovačević (DPTKZ)

Alati i pribori, materijali za stvaranje bio mase. Kuhanje biomatrijala na bazi škorba i želatine. Stvaranje kreativnih uzroraka uporabom biomaterijala.