OŠ Retkovec ugostila je 15. veljače 2019. mlade modelare na 2.kolu Modelarske lige Grada Zagreba.

Domaćica natjecanja, gđa. Valentina Dijačić i ravnatelj OŠ Retkovec g. Jako Šuker poželjeli su dobrodošlicu natjecateljima i njihovim mentorima, te članovima organizacijskog tima i ocjenjivačkog povjerenstva.
U dvije učionice natjecalo se 23 ekipe iz 11 osnovnih škola i 1 centra tehničke kulture, ukupno 46 natjecatelja u pratnji 12 mentora.

Za uspješnu provedbu 2. kola Hrvatska zajednica tehničke kulture osigurala je materijale, lijepila, brusne papire i pripremila tehničku dokumentaciju sa zadatkom. Kako bi sve ekipe uspješno sudjelovale za 2.kolo HZTK je posudila i dodatnih osam strojeva.

Zadatak 2.kola bila je izrada kućice s ladicom, za držanje sitnog uredskog pribora i olovaka. Pri radu natjecatelji su trebali posebnu pozornost usmjeriti na preciznost izrade ladice, jer je osnovni element procjene uspješnosti radova bila funkcionalnost. Ladica je trebala biti u potpunosti precizno sastavljena i umetnuta u kućicu, te se je prilikom otvaranja/zatvaranja trebala lagano i bez zapinjanja pomicati.

Pri izradi su ekipe pokazale izvrsne vještine pravilne uporabe alata i strojeva, a pojedini radovi odlikovala su zanimljiva inovativna i estetska rješenja.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Terezija Šestak, Sada Bašagić, Davorin Novosel, Darko Stolac i Zdravko Mikinčić, pratili su rad ekipa tijekom natjecanja, a po isteku vremena, pristupili su vrednovanju gotovih radova. Rad je uspješno završilo 22 ekipe. Jedna ekipa nije stigla sataviti kućicu. Po završetku vrednovanja, zbrojeni su bodovi i izrađena je rang lista, te je proglašeno 5 najuspješnijih ekipa.

Po objavi rezultata nije bilo upita niti žalbi i svi su učenici i mentori imali priliku dobiti uvid u ostvarene bodove.

Na kraju je voditeljica natjecanja, Sanja Kovačević, proglasila 2.kolo završenim i pozala učenike i mentore da se prijave i za 3.kolo, koje će se održati u OŠ Jure Kaštelana 12.travnja 2019.. Na završnbom, 3.kolu svim sudionicima bit će uručene zahvalnice za sudjelovanje, a svečana dodjela nagrada i priznanja učenicima i mentorima održat će se krajem svibnja 2019..

Rezultati:
1.mjesto: ekipa Psećje mrvice, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja
2. mjesto: ekipa Bojleri, OŠ Marije Jurić Zagoerke, mentorica: Katarina Kedačić-Buzina
3. mjesto dijele:
ekipa Bukovac 2, OŠ Bukovac, mentor Filip Lovrić i
ekipa Geppeto, OŠ Brestje, mentorica Ksenija Datković
4. mjesto: ekipa Savski Gaj 2, OŠ Savski Gaj, mentor Tomislav Hadrović