1. međunarodni kamp tehničkih vještina

U okviru suradnje s SUPTK Zagreba, naša kolegica Valentina Dijačić sudjelovala je u provedbi 1. međunarodnog kampa tehničkih vještina, kojeg su organizirali Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba i Osnovna škola Matija Gubec, Tavankut u Donjem Tavankutu.

1. međunarodni kamp održan je od 10. do 12. lipnja 2022. god. i dio je programskih aktivnosti koje DPTK Zagreba i SUPTK Zagreba provode već dulji niz godina u sklopu međunarodne suradnje.

U programu 1. kampa tehničkih aktivnosti za osnovnoškolce sudjelovalo je 15 osnovnoškolaca 5. i 6. razreda iz OŠ Matija Gubec. Učenici su sudjelovali u dvije radionice iz elektronike i strojarstva pod vodstvom Valentine Dijačić, članice DPTK Zagreba i Branka Stanića, učitelja tehničke kulture i informatike iz OŠ Matija Gubec, Tavankut.

Na radionici iz elektronike učenici su se upoznali s osnovama elektronike i ektroničkim elementima te prema montažnoj shemi izradili jednostavan elektronički sklop s dvjema svjtlećim diodama i kliznim prekidačem na eksperimentalnoj pločici.

Na radionici iz strojarstva učenici su prema radioničkom crtežu i operacijskoj listi izradili praktični rad model klupe i stola. Za uspješnost uratka bilo je potrebno primjeniti znanje iz obrade materijala (balza i lim), pravilno rukovanje priborom i alatom uz pridržavanje mjera zaštite na radu.

Na temu „Vannastavne i vanškolske aktivnosti u tehničkoj kulturi“ održan je seminar za učitelje tehničke kulture pod vodstvom Ivana Jurića, predsjednika SUPTK Zagreba i Stanislave Stantić Prćić, ravnateljice OŠ Matije Gubec. Tijekom seminara imali smo priliku razmijeniti iskustva, prezentirati primjere iz prakse,  raspravljati o načinima rješavanja poteškoća u nastavi Tehničke kulture, predlagati oblike podrške i dogovoriti smjernice za buduće suradnje.

Program međunarodne suradnje završili smo u Subotici u Tehničkoj školi Ivan Sarić, gdje je u organizaciji ravnatelja Željka Rajčić organizirana je svečana dodjela medalja i priznanja najboljim učenicima subotičkih osnovnih i srednjih škola, a koja su ostvarena sudjelovanjem na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA MLADI 2022 u Zagrebu.

Čestitke učenicima i njihovim mentorima!

Zahvaljujem domaćinu 1. međunarodnog kampa tehničkih vještina Stanislavi Stantić Prćić ravnateljici OŠ Matija Gubec na gostoprimstvu i svemu ostalom učinjenom.

Valentina Dijačić, univ.spec.oecoing.