1.KOLO MODELARSKE LIGE ZAGREBA U ŠK.G. 2018./2019.

Organizator županijskog natjecanja je Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Na Skupštini DPTKZ održanoj 11.11.2018. donesena je odluka o provedbi Modelarske lige Grada Zagreba u školskoj godini 2018./2019.. Modelarska liga organizirat će se u 3 kola, te će se zbrajanjem ostvarenih bodova na svim kolima, izraditi rang lista najuspješnijih ekipa za prijavu na državnu razinu natjecanja.

S ciljem poboljšavanja provedbe i daljnjeg poticanja modelarstva kao izvannastavne aktivnosti, na zasjedanju Skupštine donesen je zaključak da će mentori unutar svojih škola provesti školsko/izlućno natjecanje, cilj kojeg je da izdvoje dvije najuspješnije ekipe, koje prijavljuju na pojedino kolo.

Prednosti ovakvog rada vidljive su u činjenici:

  • da će učitelj prijaviti najvještije učenike, te da će imati veće prilike za osvajanje boljeg ranga,
  • da će postojati učenici koji mogu biti zamjena za člana ekipe, ukoliko se ukaže potreba,
  • da će organizacijsko povjerenstvo i škole domaćina lakše osigurati prostorno/materijalne uvjete za kvalitetnu provedbu svakog kola.

Oprema koju svaka ekipa donosi:
strojeve, pribor i alat za modelarstvo, podlogu za radni stol, produžni kabel, akumulatorska bušilica. Dodatne strojeve dopremit će HZTK, organizator Modelarske lige.

DATUM ODRŽAVANJA NATJECANJA: 14.12.2018.
MJESTO ODRŽAVANJA NATJECANJA: OŠ Cvjetno naselje, Cvjetna cesta 17, Zagreb
UČITELJ/ICA DOMAĆIN:(preuzimanje materijala, zadataka, dodatnih strojeva od OO HZTK, priprema prostora) Darko Miloknoja
ODGOVORNE OSOBE: Sanja Kovačević, Davorin Novosel
VREMENIK ODVIJANJA NATJECANJA: 14:30 – 15 sati; registracija ekipa
15 – 18 sati; provedba natjecanja (uz kraću stanku za okrijepu)
18 – 19 sati; vrednovanje radova i proglašenje rezultata
OCJENJIVAČKO POVJERENSTVO: Ines Delač, Marcela Tubikanec, Sada Bašagić, Tereza Šestak, Zdravko Mikinčić
Broj prijavljenih ekipa: 24 Broj mentora: 12

1.kolo Modelarske lige grada Zagreba

Prema planu provedbe Modelarske lige Grada Zagreba u šk.godini 2018./2019. 1.kolo je održano 14.prosinca 2018. u osnovnoj školi Cvjetno naselje, gdje nas je ugostio kolega Darko Miloknoja.

Natjecalo se 22 ekipe, a 2 ekipe sudjelovale su u svojstvu gostiju. Ekipe su činili učenici iz 11 osnovnih škola i 1 ekipe iz Centra tehničke kulture, ukupno 24 ekipe, 48 učenika. Učenike je pripremalo 12 učitelja/voditelja/mentora.

Natjecanje je provedeno prema Pravilima Modelarske lige za 2018./2019. godinu, a HZTK je osigurala dodatne strojeve, materijale, lijepila i zadatak za natjecanje.

Na 1.kolu učenici su izrađivali kutiju za naočale. 23 ekipe su završile izradu uporabnog predmeta. Jedna ekipa nije završila izradu poklopca kutije.

Ocjenjivačko povjerenstvo tijekom provedbe natjecanja vrednovalo je elemente: organizacija radnog mjesta i pravilna uporaba alata, strojeva i pribora. Po završetku rada vrednovani su elementi: preciznost izrezivanja, preciznost sastavljanja, inovativnosti i dizajn, te funkcionalnost uratka.

Rezultati

Po obradi rezultata u tablici bodovanja izvršeno je rangiranje i proglašenje najuspješnijih:

  1. mjesto: ekipa Psećje mrvice, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja
  2. mjesto: ekipa Geppeto, OŠ Brestje, mentorica Ksenija Datković
  3. mjesto: ekipa Potočnica, OŠ Brestje, mentorica Ksenija Datković
  4. mjesto: ekipa KFC, OŠ Cvjetno naselje, mentor Darko Miloknoja
  5. mjesto dijele: ekipe Bukovac 2 i Kaštelanci I, OŠ Bukovac i OŠ Jure Kaštelana, mentori Filip Lovrić i Svjetlana Seljanec Savković

Po objavi rezultata nije bilo upita niti žalbi učenika i mentora, te je predsjednica DPTKZ, u funkciji odgovorne osobe za provedbu Modelarske lige, čestitala svim sudionicima i zatvorila 1.kolo.

Posebnu zahvalu i poticaj za daljnje sudjelovanje uputila je gostima, mentorici Tatjani Hotujac-Kralj i učenicima iz OŠ Josipa Račića, da se prijave na 2.kolo.

Svim prisutnima najavljeno je da će se 2.kolo održati u OŠ Retkovec 15.veljače 2019. gdje će nas dočekati kolegica Valentina Dijačić.