Prvi priručnik za nastavnike tehničkog odgoja za rad u VIII. razredu – 60 godina

Prvi priručnik 1961    Gospodin Boris Josip Malinar,
iako u mirovini i u visokoj životnoj dobi i dalje je aktivan. Dostavio nam je tekst kojim se obilježava 60. godišnjica tiskanja prvog priručnika za nastavnike tehničkog odgoja za rad u VIII. razredu.

Priručnik “Fototehnika, elektrotehnika, elektronika” tiskan je davne 1961. godine i izdan u Zagrebu. U privitku se nalazi popratni dokument, a u nastavku prenosimo njegovu poruku:

Poštovani!

U privitku šaljem Vam tekst „PRIJE ŠEZDESET GODINA“  (i sliku omota priručnika) koji govori o prvom tiskanom priručniku za nastavnike tada novog predmeta tehničkog odgoja u osnovnim osmogodišnjim školama. To je bio prvi priručnik za tehnički odgoj u VIII. razredu tiskan na području bivše države, a izdan je i tiskan u našem dragom gradu Zagrebu. Ovo sam napisao da se to ne zaboravi, jer i ovo je dio povijesti našeg školstva i ovog tada novog nastavnog predmeta (danas tehničke kulture) u našim osnovnim školama.

Uz srdačan pozdrav,
Boris Josip Malinar
Dobitnik dviju nagrada za životno djelo ; saborske nagrade “Ivan Filipović” 1988. godine u znak priznanja za rezultate na unapređivanju pedagoške teorije i prakse, te Državne nagrade “Faust Vrančić”1999. godine za trajan doprinos razvoju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.”

Zahvaljujemo se g. Malinaru na svemu što je činio, i što i dalje čini za Tehničku kutluru i sve nas učiteljice i učitelje!

Dokument: Prije 60 godina